Na najprestižnijoj i najzahtjevnijoj hrvatskoj pustolovnoj utrci, koja je i kvalifikacijska utrka za Svjetsko prvenstvo, pobijedio je švedski tim USWE ADVENTURE. U 73 sata koliko im je trebalo za pobjedu, spavali su ukupno sat i pol.
Priča koja je davne 1989.g. bila tek ideja o stvaranju jedinstvene discipline koja će istražiti granice ljudske izdržljivosti, iz godine u godinu prerasta u sve veću pustolovinu čijim je dijelom postala i naša Lijepa s naglaskom na Zadarsku regiju.

Utrka Adventure Race Croatia, koja je jedna od tek devet utrka Svjetske serije pustolovnih utrka (ARWS-a), krenula je 10. rujna iz grada Paga najvećim skupnim startom kajaka u povijesti hrvatskih pustolovnih utrka. Staza se sastojala od 17 izazovnih dionica od kojih je 300 kilometara trebalo proći na biciklu, oko 160 pješice ili trčeći, a 66 kilometara preveslati u kajacima. Ne treba zaboraviti niti spuštanje niz užeta i zahtjevnu orijentaciju pri pronalaženju kontrolnih točaka. Drugo izdanje najveće hrvatske pustolovne utrke, Adventure Race Croatia, oduševilo je, ali i potpuno iscrpilo pustolovne trkače iz 17 zemalja svijeta, okupljenih u 41 četveročlani tim. Nakon 73 sata i 9 minuta neprestane akcije unutar koje su odspavali svega sat i pol, ciljnu je ravninu na pješčanoj plaži Pine Beacha u Pakoštanima prvi prošao švedski tim USWE ADVENTURE.
„Staza je bila prekrasna. Vrlo raznolika, ali i iznimno teška“, izjavio je sretan i umoran član pobjedničkog tima Magnuss Woxholtt-Jensen.
Iza njih ostalo je više od 500 kilometara zahtjevne, ali jednako tako začuđujuće lijepe staze koja je većinom prolazila velebitskim kršem, riječnim kanjonima i prostranim vrletima Zadarske županije. 
Jedini hrvatski tim, SPACE GOATS, uspješno je završio utrku na 30. mjestu, za nešto manje od 100 sati.

Iznimno smo ponosni na činjenicu da smo zajedno s pet lokalnih Turističkih zajednica (Zadar, Nin, Pag, Starigrad-Paklenica i Dugi Otok) domaćini najveće pustolovne utrke u Republici Hrvatskoj te da je jedan od prijavljenih timova sudjelovao na jedinstvenom plivačko-trkačkom natjecanju Škojatlon u Pakoštanima 7. rujna 2019. To je natjecanje koje 3 pakoška otočića koja se nalaze neposredno uz obalu, Sv. Juštinica, Školj te Babuljaš, povezuje u razigranom, plivačko trkačkom ritmu, na način da natjecatelji plivaju do svakog otočića, a zatim ga moraju i protrčati. Nakon, ali i prije ljeta ispunjenog zabavnim i kulturnim programom, u predsezoni i posezoni nastojimo izraziti sportski karakter kojim privlačimo aktivne sudionike željne isprobavanja neutabanih puteva i upoznavanju regionalnog karaktera. Škojatlon je nastavak projekta Slatko-slana avantura kojim želimo povezati i posjetiteljima predstaviti vrhunske prirodne i kulturne atrakacije u jedinstvenu doživljajnu cjelinu. U sklopu projekta se održava i Pakoštane trail dm blue and green, utrka koja prolazi najlepšim dijelovima okolice općine Pakoštane te povezuje Vransko jezero s jedne, te more i otoke s druge strane.  izjavila je Danijela Vulin, direktorica TZO Pakoštane. 

Dodatne informacije o Adventure Race Croatia možete pronaći na službenoj stranici utrke www.adventureracecroatia.com.