“Ograđena suhozidom, na padini iznad mora, tamo gdje se spajaju vedrina neba i plavetnilo mora, u škrtoj crljenici, u kamenjaru traje maslina. Zelena od iskona. Razigrana u prostoru. Razgranata u rastu. Plemenita u plodu. Skromna kao čovjek koji je uzgaja!”
O značaju masline, njenom porijeklu i uzgoju raspravljali su i pisali mnogobrojni grčki filozofi, povjesničari i liječnici. Hipokrat je tako prepisivao maslinovo ulje za više od šezdesetak različitih bolesti i poteškoća sa zdravljem. Osim što je postala temelj prehrane, njome se trgovalo i plaćalo, te uljepšavalo. Maslini su se pridavala mnoga simbolička značenja, pa je, između ostalog, postala simbolom mira, života, obilja, vječnosti, zdravlja, učenosti i mudrosti. Ona je dugovječna, pa njena stabla mogu doživjeti i više tisuća godina. Štoviše, ona je gotovo besmrtna - nakon dvjesto godina, na mjestu starog stabla izbijaju samonikli izdanci. 

U čast ovom čudotvornom drvu organizira se Festival mladih maslinovih ulja već treću godinu za redom u Maškovića Hanu. Odvija se u organizaciji Agencije han Vrana i u suradnji s Općinom Pakoštane, Zavodom za javno zdravstvo Zadar i Turističkom zajednicom općine Pakoštane.

 „Cilj je obučiti naše mještane te im pomoći u poboljšanju kvalitete maslinovih ulja koja su jedan od prepoznatljivih autohtonih proizvoda koje naša općina nudi. Nastavljamo ono što smo prije dvije godine započeli te valja naglasiti kako na području općine (Pakoštane, Drage, Vrana i Vrgada) ima više od 100.000 stabala maslina, a rijetko koja od ukupno 1.700 obitelji nema masline.“, kaže načelnik općine Milivoj Kurtov.

Obzirom na postignute rezultate može se, dakle, reći da sve više maslinara s ovog područja odlučuje proizvoditi maslinova ulja visoke kvalitete. To ukazuje, ističe Erceg, da su naši maslinari sve educiraniji, da provode sve agrotehničke mjere, da raspoznaju idealno vrijeme berbe maslina, odabiru kvalitetnu uljaru za preradu te pravilno skladište maslinovo ulje, što je i cilj ove manifestacije.

Rezultate maslinara i uljara koji su nagrađeni zlatnom, srebrnom i brončanom medaljom možete pogledati u privitku.