Na korak do Pakoštana

Vrgada

Priroda je Vrgadu darovala ljepotom razigrane obale, plodnim poljem i mirisnom borovom šumom, a u dotu joj je dala i trinaest otočića da ju krase, kako kakva prosuta kolajna. Tko želi ”Mediteran kakav je nekad bio” neka dođe ovdje. U Vrgadu gdje povijest u slow motionu okreće svoje stranice. Ovdje vas još uvijek noću budi tišina, danju se zaboravlja što je to žurba i da negdje na kopnu još uvjek jure automobili, a na plaži, u debeloj hladovini borova stotine cvrčaka čine jedinstveni ugođaj ljetnog ludila. Ako ste turist, dođite, plaže sa zlatnožutim pijeskom nisu marketinška izmišljotina, one su najdugovječnije naslijeđe i prirodni ukras Vrgade. Turisti se u Vrgadi, kao u davna vremena, još uvjek dočekuju na mulu.

Vransko jezero

Ovo najveće slatkovodno jezero u Hrvatskoj, kao i ostatak regije, ima burnu i plemenitu povijest. Nekoć višestruko veća baruština, herojski samoprijegorom i upornošću plemenitih Borellia pretvoreno je u pitoreskno jezero, u Park prirode. Uz bezbroj starih rukavaca danas je veliko Pakoško polje, prostor zemljoradnje koja je othranila ovaj kraj. Neke legende govore da u dubini jezera spava strašni zmaj, ali ono što nije legenda to je Ornitološki rezervat, prirodno stanište ptica vodarica. Za sunčanih zimskih dana po 100 000 ptica ljuljuška se na vodi, uživajući u blagoj klimi i obilju hrane. Obilje ribe i ribički lov na kapitalce svakodnevnica su na Vranskom jezeru. Nerijetko se ulove i do 200 kg teške grdosije, najčešće somovi.

Prosika

Na najjužnijem dijelu Vranskog jezera lučica je za privez brodova, sanitarni čvor, u tradicijskom stilu obnovljena ribarska kućica iz XIX st., sve neposredno uz kanal koji poput pupkovine veže slatku vodu jezera sa slanom, morskom. Kratkom šetnjom na sjever doći ćete do promatračnice za ptice s koje se za lijepog vremena pruža pogleda na cijelo jezero. Ako krenete na jug, šetnjom kroz koju vas prate informativne table, doći ćete do mjesta koje se naziva Jugovir. Za vrijeme jakog južnog vjetra kada se izdiže razina mora, ovdje more proključa i krene prema jezeru. Upravo na tom mjestu obnovljena je Borellijeva ribarska kuća iz 18. stoljeća koja je u prošlosti služila ribarima kao prenoćište, sklonište ili ostava, odnosno kontrolni punkt čuvarima koji su kontrolirali izlov jegulje, a koja je upravo na ovom mjestu u najvećem broju migrirala prema moru i natrag.

Čelinka

Za dobar vidikovac oduvjek se govorilo da se s njega pruža pogled "... kao iz aviona". Brdo Čelinka iznad Draga upravo je takvo mjesto. Veličanstven pogled na sve četiri strane svijeta. Na jednoj su Drage. Zapadno od mjesta bljeska se modro more s pregršt otočića koji se čine nadohvat ruke. Nešto sjevernije Pakoška rivijera, a na istoku Vransko jezero. Ovo vas mjesto neće ostaviti ravnodušnim jer su i prvi doseljenici u ovaj kraj, još u pretpovijesti, svoju naseobinu utvrdili upravo na ovom mjestu.

Kamenjak

Na vrhu brda Kamenjak, iznad sredine Vranskog jezera, tijekom 2006. godine uređen je istoimeni vidikovac (Projekt CARDS 2002). Dva spojena objekta izgrađena su i uređena u tradicijskom stilu te se pokraj njih nalaze velike informacijske table koje pričaju priču o ovome kraju starijem od dva tisućljeća, veliki plato s klupama za odmor i uživanje, panoramski teleskop i ono što je najvažnije: pogled na čitavo jezero, na početak Kornatskog otočja, na Murter, Pirovac, Drage, Pakoštane...

Izvor vode pečina

Za ljetnih vrućina kada ni gusta hladovina borova ne pruža dovoljno osvježenja, dođite na ovo mjesto. Bez straha da će vas ismijati, ponesite trenerku, trebat će vam. Svježina dolazi iz zemlje. Ljeti presuše vode kojih je od jeseni u izobilju. Jednom davno, dok su ovim krajevima hodali stanovnici rimskog carstva, odavde je akveduktom pitka voda odlazila sve do Zadra.

Kličevica

Benkovačka regija je premrežena utvrdama; dokaz vjekovne borbe protiv osvajača. Prva utvrda sagrađena u svrhu obrane od dviju sila koje su nadirale: mletačke sa zapada i turske s istoka je Kličevica koju su podigli Kurjakovići 1454. Ma koliko danas bila devastirana, u svojim je temeljnim gabaritima dobro uščuvana, s visokim ogradnim zidovima i s kulom. Zarasla u koprivu, Kličevica podsjeća da su još Cezarove trupe pronijele tragom svojih osvajanja i koprivu. Kao lijek od artritisa i drugih reumatskih bolesti, ali i kao zdravu hranu.

Ornitološka staza “Ptice Vranskoga jezera“

Poučna staza oko Vranskog jezera u dužini od 450 metara omogućit će vam impresivnu šetnju i upoznavanje sa staništima i hranilištima ptica u gustom tršćaku. Vrlo je vjerojatno da ćete naići na čaplju dangubu, zaštitni znak Vranskog jezera, a pridružit će vam se i mali vranac kojemu je Vransko jezero jedino stabilno gnjezdilište u Hrvatskoj.

Gradina

Povijesna dragocjenost krije se u lokalitetu Gradina u selu Vrana. Srednjovjekovna je to utvrda koja svjedoči o bogatoj sakralnoj, civilnoj i vojnoj prošlosti i važnosti Vrane. Posjet Gradini omogućit će vam da postanete, bar na trenutak dio prošlosti na ostatcima gotičke crkve svete Katarine i glavne obrambene kule ove utvrde koja se spominje od 11. stoljeća do danas.

Maškovića Han

Han Jusufa Maškovića, građen kao ljetnikovac i rezidencija zapovjednika turske vojske,najveći je spomenik turskoga graditeljstva u Hrvatskoj i najzapadnija građevina osmanlijske arhitekture na tlu nekadašnjeg turskog carstva. Sredstvima Europske unije han je obnovljen pa danas ispunjava prvotnu namjenu (14 soba, 2 apartmana, recepcija, restoran, suvenirnica, upravna zgrada, muzej, čak i 1 wellness…).

Fun park Biograd

Fun Park Biograd je tematsko zabavni park koji svojom idealnom lokacijom u Biogradu na Moru pruža spektakularno iskustvo zabave za cijelu obitelj u srcu Jadranske obale. Odaberite svoju pustolovinu u jednoj od tri tematske cjeline vožnji: Svemir, Gusarski grad ili Divlji zapad i proživite zabavu na dosad neviđen način u ovoj regiji. Osim vožnji, zabavljati će Vas mađioničari, žongleri, cirkusanti, stand-up komičari i slični performeri koje dovodimo iz raznih dijelova svijeta. Dođite u Fun Park Biograd gdje su pustolovine pune nezaboravnih trenutaka zabave, uzbuđenja i smijeha!