Aktualna situacija po pitanju ulazaka stranih državljana u Republiku Hrvatsku

Hrvatski državljani

Hrvatski državljani smiju se vratiti u Republiku Hrvatsku bez dodatnih zahtjeva ili posebnih mjera.

Ulazak u Republiku Hrvatsku za strane državljane

Od 1. srpnja 2020. svi državljani EU / EEA i osobe s prebivalištem u zemlji EU / EGP mogu ući u Hrvatsku slobodno, bez ograničenja. Svim putnicima savjetuje se da ispune obrazac na web stranici ENTERCROATIA. Državljani trećih zemalja i dalje imaju određena ograničenja: mogu ući u zemlju samo zbog poslovnih ili turističkih razloga.

Pri ulasku u Republiku Hrvatsku državljani država članica Europske unije, država članica u Shengenu te država članica povezanih sa schengenskim prostorom kao i članovi njihovih obitelji i državljani trećih zemalja koji su dugotrajni rezidenti u skladu s Direktivom Vijeća 2003/109/EZ od 25. studenoga 2003. godine uzimajući u obzir status državljana trećih zemalja u pogledu dugotrajnog boravka i osoba koje imaju pravo boravka u skladu s drugim direktivama EU-a ili nacionalnim pravom ili koje imaju nacionalne dugoročne vize nisu obvezne pružiti poseban razlog njihova ulaska (posao, gospodarstvo, turistički itd.) Mogu ući u zemlju pod istim uvjetima kao i prije izbijanja epidemije COVID-19 ali još uvijek pod epidemiološkim nadzorom i u skladu s općim i posebnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Navedeno se odnosi i na građane Kneževine Andore, Republike San Marino, Kneževine Monako i Svete Stolice.

Također, od 10. srpnja, putnici iz Engleske mogu posjetiti Hrvatsku i vratiti se u Englesku bez da su u karanteni, osim ako nisu putovali kroz destinacije koje nisu u ovom izuzeću.

Kao i kod državljana EU / EEA, putnici bi trebali:

· Popuniti obrazac „Enter Croatia“ kako bi ubrzali proces prelaska granice: https://entercroatia.mup.hr/
· Upoznati trenutne sigurnosne mjere u Republici Hrvatskoj
· Proučiti najnovije FCO savjete (Ured za vanjske poslove i odnose sa zemljama Commonwealtha (The Foreign and Commonwealth Office - FCO))
· Ispuniti obrazac za lakšu lokaciju državljana Velike Britanije kako bi se s lakoćom mogli vratiti kući

Izvor informacija: Ministarstvo unutarnjih poslova: https://mup.gov.hr/uzg-covid/hrvatski/286211

Ostali strani državljani koji namjeravaju prijeći državnu granicu, moraju ispunjavati jedan od sljedećih uvjeta:

1. Posjedovati dokumentaciju koja dokazuje vlasništvo nad nekretninom koja se nalazi u Republici Hrvatskoj ili morskim plovilom (brod, jahta itd.) - (može biti i vlasnik zakupa) ili putuje na sprovod u Republiku Hrvatsku (i posjeduje odgovarajuću dokumentaciju koja to dokazuje). Ako je ispunjen bilo koji od ovih uvjeta, tim stranim državljanima dopušten je prelazak državne granice, zabilježit će se mjesto / adresa gdje će boraviti ili gdje se nalazi nekretnina / plovilo, zajedno s kontakt brojem telefona i vremenom boravka - uključujući datum kada planiraju napustiti Republiku Hrvatsku.
2. Imati dokumentaciju koja dokazuje poziv od strane poslovnog subjekta u Republici Hrvatskoj, razlog zbog kojeg se zahtijeva njihov posjet Republici Hrvatskoj ili poziv na poslovni sastanak. Za ove putnike koji prelaze granicu, potrebno je unijeti mjesto / adresu gdje će boraviti, kontakt broj telefona i trajanje boravka - uključujući datum kada planiraju napustiti Republiku Hrvatsku.
3. Svi ostali strani državljani koji imaju poslovni, turistički ili gospodarski razlog ili hitan osobni razlog, mogu ući u Republiku Hrvatsku ukoliko imaju odgovarajući dokaz. Potrebno je poslati odgovarajuću dokumentaciju i namjeru prelaska državne granice (ulazak u Republiku Hrvatsku) na e-mail adresu uzg.covid@mup.hr i na zahtjev će biti odgovoreno u najkraćem mogućem roku. Također, moguće je ispuniti online obrazac i provjeriti Q&A u vezi s gore navedenim na sljedećem linku: https://entercroatia.mup.hr/

Potvrda rezervacije smještaja u smještajnom objektu uključuje:
• Potvrdu rezervacije smještaja svih pružatelja usluga smještaja / svih vrsta smještaja - preuzmite pdf
• Ugovor o najmu kampa
• Stalni ugovor o vezu u nautičkoj turističkoj luci
• Potvrdu rezervacije veza u nautičkoj turističkoj luci
• Vaučer putničke agencije itd.