Biciklističke rute

1. MAŠKOVIĆA HAN — PEĆINA

Obiteljska kružna ruta duljine 4,5 km kreće od Maškovića hana, rezidencijalne građevine iz vremena turske vlasti u Vrani. Livadnim putem vodi do izvora vode Pećina odakle je kretao rimski vodovod. Niža temperatura spiljskog ambijenta pruža ugodno osvježenje u vrućim ljetnim danima. Ruta se nastavlja poljskim pejzažem s pogledom na ostatke srednjovjekovnog gradića i templarske utvrde, natrag, do Maškovića hana.

MAŠKOVIĆA HAN — PEĆINA

2. PAKOŠTANE — VRANA — DRAGE

Obiteljska ruta duga 10,6 km, započinje u Pakoštanima, na glavnom trgu ispred kamenog zdanja župne crkve Uzašašća Gospodinova. Prelazi magistralnu cestu i vodi južnom obalom Vranskog jezera kroz borovu šumu i pored maslinika do odmorišta na samom jezeru. Nastavlja se južnom stranom do mjesta Drage na morskoj obali i zatim uz more s pogledom na mnoštvo otoka i otočića, prema ishodištu, u Pakoštane.

PAKOŠTANE — VRANA — DRAGE

3. PINE BEACH PAKOŠTANE — CRKVINE — VRANA — BIOGRAD N/M

Obiteljska ruta duga 15,3 km započinje kod turističkog kampa Pine beach, smještenog u jednoj od najljepših dalmatinskih uvala. Prelazi magistralnu cestu i putem kojim se ide još od Rimljana, uz voćnjake, maslinike i borovu šumu, vodi do info centra Crkvine nadomak Ornitološkog rezervata. Nastavlja se kroz široko vransko polje u pravcu mora, dotiče se Biograda n/m, nekadašnjeg kraljevskog grada i sadašnjeg turističkog i nautičkog centra, pa vatrogasnim putem natrag u Pakoštane.

PINE BEACH PAKOŠTANE — CRKVINE — VRANA — BIOGRAD N/M

4. MAŠKOVIĆA HAN — MAJDAN — KAMENJAK

Trekking staza duljine 38, 3 km kreće od Maškovića hana, povijesnog zdanja iz vremena Osmanlija i vodi prema brdu Majdan odakle se pruža pogled na Ornitološki rezervat, područje poplavnih livada i gustih tršćaka gdje su svoj dom i sklonište pronašle stotine vrsta ptica. U blizini su odmorište i promatračnica za ptice. Ruta se spušta do pontonskog pristaništa, pa ponovo nastavlja šumom makije u smjeru Banjevaca do brda Kamenjak, vidikovca s nezaboravnim pogledom na cijelo jezero i more sve to Kornatskog otočja. U smjeru Radošinovaca vraća se do Maškovića hana.

MAŠKOVIĆA HAN — MAJDAN — KAMENJAK

5. BIOGRAD N/M — PINE BEACH PAKOŠTANE — VRANA

Trekking ruta duljine 17,2 km, započinje u Biogradu i vodi do mjesta pustolovine i zabave, Fun parka kod Biograda, pa prema bivšem klubu Mediterranee (danas Pine beach) u prirodu guste borove šume. Put se nastavlja preko magistralne ceste prema Vranskom jezeru, uz polja i crnogoričnu šumu u smjeru biogradskog groblja i natrag do ishodišta.

BIOGRAD N/M — PINE BEACH PAKOŠTANE — VRANA

6. MAŠKOVIĆA HAN — PEĆINA — DEBELJAK — KAKMA

Trekking staza duga 15,7 km, polazi od Maškovića hana, naslijeđa turskog graditeljstva i vodi prema Pećini, izvoru vode u udubini kamene stijene, polazištu rimskog vodovoda. Osvježavajući spiljski ambijent ugodan je za ljetne dane. Put se uspinje prema brdu Debeljak odakle se pruža pogled prema poljima sve do mora. Potom se spušta do mjesta Kakma i uz polja i vodne kanale natrag do Maškovića hana.

MAŠKOVIĆA HAN — PEĆINA — DEBELJAK — KAKMA

7. PAKOŠTANE — DRAGE — ČELINKA

MTB ruta duga 9 km, klasificirana je kao laka 1/3 u prema fizičkoj zahtjevnosti i srednje teška 2/3 u odnosu na tehničku zahtjevnost. Započinje ispred župne crkve Uzašašća Gospodinova u Pakoštanima na glavnom trgu i vodi uz more, iznad malih uvala i raskošnog vrta otoka i otočića, do mjesta Drage. Uspinje se iznad Draga do brda Čelinka na kojem ostaci liburnske gradine svjedoče o pradavnoj naseljenosti ovog područja. Sa brda se pruža prostrani kružni pogled koji obuhvaća dvije vode, jezero i more. Put se nastavlja prema jezeru, pa uz maslinike i borove natrag u Pakoštane.

PAKOŠTANE — DRAGE — ČELINKA

8. MAŠKOVIĆA HAN — MAJDAN — VRANA — KAMENJAK

MTB ruta duga 30 km, u odnosu na fizičku zahtjevnost je srednje teška 2/3 , i u odnosu na tehničku zahtjevnost, srednje teška 2/3. Započinje kod Maškovića hana, najzapadnije građevine osmanlijske arhitekture i kreće prema brdu Majdan sa kojeg se lijepo može promatrati cijeli Ornitološki rezervat, močvarno stanište i zimovalište stotina vrsta ptica. Ruta se spušta na jezero odakle opet kreće uspon uz Mednjaču do Kamenjaka. Sa vidikovca Kamenjak pruža se orlovski pogled na jezero i more, obalna mjesta i udaljene otoke. Cestom sjeverno od Kamenjaka, prema zapadu, ruta završava na početku, kod Maškovića hana.

MAŠKOVIĆA HAN — MAJDAN — VRANA — KAMENJAK

9. PAKOŠTANE — PROSIKA — CRKVINE — MAŠKOVIĆA HAN

Trekking ruta duga 40,4 km, započinje u Pakoštanima ispred glavne crkve. Presijecajući magistralnu cestu vodi do Vranskog jezera, njegovom južnom stranom, uz šumu, maslinike i pogled na jezerski tirkiz do info centra PPVJ Prosika, pored male luke sa ribarskom kućicom iz 19 st. Ruta se nastavlja sjevernom obalom jezera, prolazi uz suhozide sazdane iz krša i šumu makije, pa na Majdan odakle se spušta do Maškovića hana, zdanja iz vremena Osmanlija pretvorenog u hotel. Nastavlja se pored Ornitološkog rezervata, doma stotina ptica močvarica, do info centra Crkvine i natrag na glavni trg u Pakoštanima.

PAKOŠTANE — PROSIKA — CRKVINE — MAŠKOVIĆA HAN

10. BIOGRAD N/M — KAKMA

Trekking ruta duljine 25,4 km, započinje u starohrvatskom gradu Biogradu n/m, nekada krunidbenom, danas nautičkom centru, i prolazi pored groblja, glavnog kanala koji donosi pritoke vode u jezero, konjičkog kluba „Vencel“, spomenika braniteljima, pa kroz polja i pored vodnih kanala do Kakme i natrag do Biograda.

BIOGRAD N/M — KAKMA

OPĆI SIGURNOSNI SAVJETI

• Pripremajte rutu u skladu sa svojim psihofzičkim mogućnostima i iskustvom.
• Uvijek ponesite dovoljno tekućine te nešto hrane u pričuvi (npr. čokoladu).
• Nosite čvrstu i udobnu obuću s rebrastim potplatom za kretanje po planini.
• Sa sobom uvijek nosite komplet prve pomoći, upaljač i šibice, svjetiljku s rezervnim baterijama, kompas, zemljovid i nož.
• Obavezno ponesite mobilni telefon čija je baterija prethodno napunjena.
• Ne palite vatru izvan za to predviđenih mjesta (ognjišta) te poštujte ostale znakove ograničenja i zaštite.

PREPORUKE U SLUČAJU NEZGODE ILI OPASNOSTI

Odmah zatražite pomoć, savjet ili asistenciju na besplatni broj 112 te prenesite informaciju o nezgodi

Oznake